duminică, 31 ianuarie 2016

Rețele de calculatoare

Numim rețea de calculatoare o mulțime de calculatoare ce pot schimba informații prin intermediul unei structuri de comunicație.




In general, o structura de comunicatie este formata din linii de transmisie a semnalelor. Aceste linii pot fi:

·         cabluri cu fire torsadate;
·         cabluri coaxiale;
·         cabluri optice;
·         linii cu microunde ( terestre sau prin satelit).

Cablurile cu fire torsadate sunt asemanatoare celor telefonice si asigura o capacitate de transmisie de pina la 1 Mbit/s. 
Cablurile coaxiale, asemanatoare celor din retelele de televiziune prin cablu, asigura o capacitate de transmiie de pina la 1 Gbit/s. 
Cablul optic consta din fibre de stila sau din platic transparent, acoperite cu un invelis de protectie. Capaciatea de transmisie a unui cablu optic poate ajunge lavaloarea de 1 Tbit/s.

Liniile cu microunde sunt formate din statii de retranmisie ce opereaza in banda de unde cenimetrice.Capacitatea de transmisie a liniilor cu mirounde este de ordinul 10 Gbiti/s. 
  În functie de aria de raspindire a calculatoarelor dintr-o retea, exista urmatoarele tipuri de rețele:
- retele locale
- retele regionale
- retele globale 

În rețelele locale calculatoarele au o arie mica de raspindire (pina la 2 km) si deservesc o singura institutie. Retelele locale sunt formate, de regula, din calculatoarele care se afla in aceeasi cladire sau intr-un grup de cladiri. De obice, ca linii de transmisie se utilizeaza cablurile cu fire torsadate si cablurile coaxiale.
Rețelele regionale acopera aria unui oras sau a unui sector. Liniile de comunicatie se realizeaza prin abluri coaxiale sau staii mici de transmisie/receptie, denumite radiomodemuri.
  Rețelele globale acopera suprafata unei tari, suprafata unui continent sau chiar suprafata mai multor continente. Ca linii de transmisie se utilizeaza cablurile optice si liniile cu microunde ( terestre sau prin satelit).

Numim topologie a retelei configuratia geometrica  legaturilor dintre calculatoare.
   Topologiile concrete ale retelelor actuale sunt formate prin utilizarea structurilor de baza: stea,inel, magistrala, distribuita.
  In cazul topologiei stea legatura intre doua calculatoare Ci, Cj ale retelei are loc prin intermediul calculatorului central C1.

În topologia inel legaturile intre calculatoare formeaza o bucla inchisa. Pachetul expediat de calculatorul Ci este transmis calculatorului Ci+1, care la rindul sau il transmite calculatorului Ci+2 etc. pina cind pachetul ajunge la calculatorul destinatar Cj.     În topologia magistrala exista un singur canal de comunicatie la care sunt conectate toate calculatoarele.



Setul de reguli pentru gestionarea schimbului de date intr-o retea este numit protocol de comunicatie sau protocol.
Un protocol defineste modul de adresare a calculatoarelor, lungimea si componenta pachetelor de date, algoritmul de depistare si corectare aerorilor, modul de conectare fizica a adaptoarelor si cablurilor de retea.


    Numim arhitectură a retelei modul in care este conceputa reteaua: topologia, protocoalele de comunicatie, tehnologiile de cooperare in retea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu