duminică, 24 ianuarie 2016

Sisteme de calcul



 Schema funcțională a calculatorului numeric este reprezentată in figura de mai jos:




Conform acestei scheme, calculatorul numeric contine urmatoarele unitați funționale:
  - o unitate de memorie penreu a inmagazina datele initiale intermediare si finale ale problemei, precum si instructiunile care indica secventa clculelor;
  - un dispozitiv aritmetic si logic neesar efectuarii operatiilor aritmetice si logice elementare;
  - unul sau mai multe dispozitive de intrare, respectiv, iesire, necesare comunicarii din exterior cu calculatorul;
  - un dispozitiv central de comanda si control care genereaza o succesiune de semnale de comanda necesare executarii secventiale ale instructiunilor .

  Dispozitivul aritmetic si logic si dispozitivul central de comanda formeaza unitatea centrala de prelucrare a informatiei sau, mai pe scurt, procesorul.

   Memoria calculatoarelor moderne este organizat in doua niveluri, si anume: o unitate de memorie interna cu o viteza mare de lucru si una sau mai multe unitati de memorie externa cu o viteza mai redusa, ins cu o capacitate mult mai mare decit cea a memoriei interne.

   Memoria internă ( numita deseori memorie principala, centrla sau operativa) pastreaza programul in curs de executaresi datele folosite de acesta, prezent ei find o conditie esential pentru functionarea calculatorului.

  Memoria externă are rolul de a pastra cantitati mari de informatie si programe  folosite frecvent pentru a putea fi aduse intr-un interval de timp mic in memoria interna. In prezent ca memorii externe sunt utilizate unitatile cu discuri sau benzi magnetice, unitatile cu discuri optice.

   Unitatile de memorie externa si dispozitivele de intrare-iesire sunt numite echipamente periferice.

!!! Mai jos este link-ul la cartea electronică la tema "Sisteme de calcul"

http://joom.ag/K8fp



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu